Toturial : Cantikkan Kotak Komen.

Disember 06, 2015

Assalammualaikum.




Siapa nak kotak komen korang lawa dan kemas macam Om? Komen sikit. Okay, baiklah aku akan ajar macam mana nak jadikan kotak komen korang lebih cantik dan menarik. Terlihat kemas di situ... betul tak? 

Nak try tak? Let's start.

1) Log in > Template > Edit HTML 

2) Tekan Ctrl F serentak dan cari kod ini :

]]></b:skin>

3) Dah jumpa? Good ! Copy kod di bawah ni pula :


#comments-block{margin:0;padding:0;}#comments-block .comment-author{background:#000000 !important;-moz-border-radius-topleft: 0px;-moz-border-radius-topright: 10px;padding:5px;font-size:15px;font-weight:bold;border:1px solid #000000;}#comments-block .comment-body{margin:0 0 .60em;padding: 5px 5px 5px 5px;background: url(BACKGROUND URL);repeat top left;-moz-border-radius: 20px 20px / 20px 20px;border-radius: 5px 5px / 5px 5px;font-size: 16px;border-left: 1px dashed #000000;border-right: 1px dashed #000000;margin-top: -5px; /*position*/}#comments-block .comment-footer{margin:0;font-size: 13px;font-weight: normal;margin-bottom: 20px;border-left: 1px dashed #000000;border-right: 1px dashed #000000;border-bottom: 1px dashed #000000;-moz-border-radius-bottomright: 10px;-moz-border-radius-bottomleft: 10px;margin-top: -12px; /*position*/padding: 5px;}#comments-block .deleted-comment{font-style:italic;color:gray;}#comments-block .comment-author a{color:#ffffff !important;}#comments-block .comment-footer a, .comment-body a{color:#000000 !important; 


4) Paste di bahagian atas kod yang korang cari tadi.

** Warna merah tu korang paste BACKGROUND URL yang korang suka.

** Warna biru tu korang tukar dengan kod warna yang korang suka.
 KLIK SINI !

5) Selesai, korang PREVIEW dulu. Kalau tak ada error, boleh SAVE!

Macam mana nak tahu jadi ke tak?

Korang klik salah satu entri korang yang ada comment. Tngok bahagian komen. Jadi ke tidak? Kalau dah jadi tu, ringankan jari korang komen di bawah ye.




You Might Also Like

4 comments

  1. wahh rajinnyaaa om buat tutorial.. thankyou for sharing this om,.

    BalasPadam
  2. Terima kasih tutorial. .
    Om ni untuk popup windows kan,,kalau nak cantikkan embedded boleh tak..

    BalasPadam
  3. @PeRdU cINtaboleh rasanya, cuba dulu, kalau tak jadi. Nanti Om buat toturial...

    BalasPadam

Sila tinggalkan comment korang disini!

Subscribe