2017 - OMBAKBERGIGI OMBAKBERGIGI: 2017
Om Terpaksa Lakukan Hal Tersebut.

Om Terpaksa Lakukan Hal Tersebut.

Assalammualaikum Uolls.

Selamat pagi korang. I have a bad news to share with uolls. Om tak tahu semalam kenapa ramai sangat yang add friend facebook Om (Ombak Bergigi). Hampir 20 orang dan kesemuanya Om tak kenal langsung. Om tak tahulah sama ada scammer atau apa. Tapi too scary. 


Facebook ni Om tubuhkan pada 2010, hampir 7 tahun. Entahlah kenapa semalam jadi macam tu sekali. Serentak pulak tu add. Diorang ni add facebook Om secara berjemaah ke? Takut sungguh, I dont knowlah. Jadi sebagai langkah berhati-berhati, Om dengan berdukacitanya deaktif facebook selama, tak tahu berapa lama. 

Tapi Om memang dah lama nak deaktif fb Om ni. Om nak kurangkan sikit hadap media sosial sampai terganggu untuk fokus kerja. Jangan tanya ya kenapa Om deaktif fb. I'm so sorry. Nanti bila dah reactive semula, In shaa Allah Om bagi tahu korang.

Jangan sedih-sedih tau.

P/s : Om nak buat giveaway ole-ole beijing. Ada yang nak join tak?

Not My Day. Bertabahlah.

Not My Day. Bertabahlah.


Assalammualaikum Uolls.

Firstly, Om nak ucapkan tahniah buat semua pemenang. Korang layak dapat hadiah daripada Lazada. Tahniah ye.

Second, Om tak menang. Huarghh. Tak ada rezeki nak buat macam mana ye tak?

In shaa Allah, next contest from Lazada, Om nak cuba lagi. 

Tahniah ye korang. Bolehlah belanja Om sikit. Hehehehe

Fakta Anak Ketiga!

Fakta Anak Ketiga!

Assalammualaikum Uolls.



Fakta anak ketiga! Om buat untuk diri sendiri dan Om nak kaji betul ke fakta ni. Mesti ramai juga anak ketiga kan? Anak ketiga ni terkenal dengan perangai degilnya.  Jom kita check. 

ANAK KETIGA (API)

1. Panas baran dan cepat melenting.
2. Suka buat sesuatu tanpa fikir dulu dan terus buat *pastu menyesal*
3. Rajin dan boleh diharap.
4. Boleh diharap dan rajin membantu.
5. Cepat cemburu, bila cemburu, cemburu buta.
6. Bila kau ok dengan dia, dia ok dengan kau.
7. Degil tak ingat dunia, kalau dia nak, dia nak. Tak ada yang boleh halang.
8. Boros dan bila shopping, main beli je.
9. Kau push dia, makin dia tak buat. Kena cakap elok-elok. 
10. Susah nak bangun tido, bila kejut suka marah-marah.

Fuhh fuhh. Semua betul kecuali no 5. Om ni tak rajin nak bantu orang sangat kecuali keluarga. Nak tolong kawan tu, hihihi Om memilih sikit, yang betul-betul rapat dengan Om, baru Om tolong. Jadi, ada yang sama ke? Ha korang nilaikan dengan betul anak-anak yang ketiga. Kot kot ada yang sama. 




Yeah! Blog Om Menang.

Yeah! Blog Om Menang.

Assalammualaikum.


Alhamdulillah, pagi-pagi dah nak dapat hadiah daripada SIS CANTIK NITak sangka pun Om akan memang walaupun bukan di tempat yang pertama tapi Om tetap bersyukur tau. Terima kasih sebab mengadakan giveaway tersebut. 


Tahniah juga untuk pemenang yang lain. Cepat-cepat hantar details tau. 



Apa Yang Memberi Inspirasi Dalam Hidup Korang?

Apa Yang Memberi Inspirasi Dalam Hidup Korang?

Assalammualaikum uolls.

Tercetusnya idea ini adalah dari entri SEGMEN GIVEAWAY, esok adalah hari terakhir untuk korang sertai. Cepat!

 "apa yang memberi inspirasi dalam hidup korang?"

Inspirasi? Apa itu inspirasi? Inspirasi adalah sebuah tujuan dalam kehidupan kita yang akan membawa kita pada suatu motivasi dan kebahagian tersendiri dalam kehidupan kita. Manusia tanpa inspirasi sama sahaja seperti pokok tanpa akar, umum mengetahui pokok tanpa akar akan mati, macam itu juga manusia apabila tiada inspirasi. Manusia yang tiada inspirasi akan merasa kehidupan yang dijalani terasa semakin susah. 



Jadi, apa pula inspirasi Om? Disebalik sebuah kehilangan. Ya itu inspirasi yang tertanam jauh di dasar hati Om yang paling dalam. Hilang! Kehilangan! Lost! Yes that word. Inspirasi ni berbeza pada setiap individu. Mungkin menjadi seseorang itu sebagai inspirasi dan mungkin juga ada yang  inspirasikan dengan benda. Tetapi tidak bagi Om. Om sangat menginspirasi sebuah kehilangan. Sebab apa dan kenapa?

Hilang. Sebuah perkataan yang mempunyai satu maksud yang sangat mendalam. Barang yang Om sayang tiba-tiba hilang. Feels nya tertusuk terus ke hati. Kawan yang selama ni selalu ada disisi tiba-tiba hilang and become stranger. Allah, perasaan tu hanya tuhan je yang tahu. Lagi berat erti kehilangan ni, bila kita kehilangan ibu bapa kita. Satu-satunya tempat bergantung dan luahan rasa.  I can't imagine when this thing happen to me. Honest, I cant imagine. Orang yang sangat kita sayang akhirnya kembali pada pencipta. Huarghhh I can't imagine how hurt my feelings that time. Sedangkan kita hilang barang-barang yang kita sayang tu, dah menangis bagai nak gila apatah lagi hilangnya ibu bapa.

Om pernah hilang Iphone 5 yang sudah berbakti almost 3 years. Tiba-tiba hilang ketika solat. Apa yang korang rasa? Korang mesti nangis dan sambil mencari berulang kali ditempat yang sama. Call, sms, whatsapp semuanya tak reply, tak jawab. What will you do? Om nangis sebab hilang iphone tu sebab terlalu sayang. Mak Om penah kata, nak sayang akan sesuatu, jangan keterlaluan sebab satu hari nanti mesti hilang. You know what. Om menangis, sebab betul sangat apa yang mak kata.

Bermacam-macam jenis dan kisah disebalik sebuah kehilangan tapi Om sedar dan harus belajar bahawa setiap kali kita merasa kehilangan, sesungguhnya apa yang kita tangisi tidak benar-benar hilang tetapi pada saat yang tidak akan kita sangka, kita akan dapat hikmah dari rasa kehilangan tu. Kita akan merasakan kebahagian yang berlipat ganda jika kita pernah rasa sebuah kehilangan. Tapi dan tapi rasa bahagia itu akan datang saat kita boleh melepaskan dengan rela apa yang telah hilang, tanpa meratapi atau menangis teresak-esak. 

Sebuah kehilangan sangat memeritkan dan cuba lepaskan dengan rela, In shaa Allah kebahagian itu akan hadir. Allah knows everything. 





Blog Hop! Giveaway by Yasmin Aris

Blog Hop! Giveaway by Yasmin Aris


Klik Banner Untuk Join.

Assalammualaikum uolls.

Om penuhi syarat yang ketiga iaitu "apa yang memberi inspirasi dalam hidup korang?", Bismillah.

Inspirasi? Apa itu inspirasi? Inspirasi adalah sebuah tujuan dalam kehidupan kita yang akan membawa kita pada suatu motivasi dan kebahagian tersendiri dalam kehidupan kita. Manusia tanpa inspirasi sama sahaja seperti pokok tanpa akar, umum mengetahui pokok tanpa akar akan mati, macam itu juga manusia apabila tiada inspirasi. Manusia yang tiada inspirasi akan merasa kehidupan yang dijalani terasa semakin susah. 



Jadi, apa pula inspirasi Om? Disebalik sebuah kehilangan. Ya itu inspirasi yang tertanam jauh di dasar hati Om yang paling dalam. Hilang! Kehilangan! Lost! Yes that word. Inspirasi ni berbeza pada setiap individu. Mungkin menjadi seseorang itu sebagai inspirasi dan mungkin juga ada yang  inspirasikan dengan benda. Tetapi tidak bagi Om. Om sangat menginspirasi sebuah kehilangan. Sebab apa dan kenapa?

Hilang. Sebuah perkataan yang mempunyai satu maksud yang sangat mendalam. Barang yang Om sayang tiba-tiba hilang. Feels nya tertusuk terus ke hati. Kawan yang selama ni selalu ada disisi tiba-tiba hilang and become stranger. Allah, perasaan tu hanya tuhan je yang tahu. Lagi berat erti kehilangan ni, bila kita kehilangan ibu bapa kita. Satu-satunya tempat bergantung dan luahan rasa.  I can't imagine when this thing happen to me. Honest, I cant imagine. Orang yang sangat kita sayang akhirnya kembali pada pencipta. Huarghhh I can't imagine how hurt my feelings that time. Sedangkan kita hilang barang-barang yang kita sayang tu, dah menangis bagai nak gila apatah lagi hilangnya ibu bapa.

Om pernah hilang Iphone 5 yang sudah berbakti almost 3 years. Tiba-tiba hilang ketika solat. Apa yang korang rasa? Korang mesti nangis dan sambil mencari berulang kali ditempat yang sama. Call, sms, whatsapp semuanya tak reply, tak jawab. What will you do? Om nangis sebab hilang iphone tu sebab terlalu sayang. Mak Om penah kata, nak sayang akan sesuatu, jangan keterlaluan sebab satu hari nanti mesti hilang. You know what. Om menangis, sebab betul sangat apa yang mak kata.

Bermacam-macam jenis dan kisah disebalik sebuah kehilangan tapi Om sedar dan harus belajar bahawa setiap kali kita merasa kehilangan, sesungguhnya apa yang kita tangisi tidak benar-benar hilang tetapi pada saat yang tidak akan kita sangka, kita akan dapat hikmah dari rasa kehilangan tu. Kita akan merasakan kebahagian yang berlipat ganda jika kita pernah rasa sebuah kehilangan. Tapi dan tapi rasa bahagia itu akan datang saat kita boleh melepaskan dengan rela apa yang telah hilang, tanpa meratapi atau menangis teresak-esak. 

Sebuah kehilangan sangat memeritkan dan cuba lepaskan dengan rela, In shaa Allah kebahagian itu akan hadir. Allah knows everything. 






Lubuk Seni Giveaway by EmaLisa, hadiah semua cunn!

Lubuk Seni Giveaway by EmaLisa, hadiah semua cunn!

 giveaway
 Hai awak, blogger yang hebat tu ~
Kami adik beradik Ema & Lisa dari lubukseni.com Actually buat giveaway ni sempena meraikan follower blog. Kami nak bagi 5 HADIAH MENARIK yang pastinya limited edition. Nak tahu apa hadiahnya? Ahjom tengok entry giveaway ni.
sejuksedap lawa cara moden
SEJUK SEDAP ialah sabun daripada bedak sejuk. Diuli, digolek & dilambung sampai jadi sabun, menggunakan 10 bahan semulajadi. Sejuk di muka & sedap bila digunakan. Nak tahu lebih lanjut, ahjomm kita skodeng pebenda la sabun ni [tekan sini]
Eh, ada lagi! 
Follow @SEJUKSEDAP , lebih 470 testimoni letops pom². Ema sendiri guna, sebab tu teruja sangadd nak kongsi manfaatnya.  Tengok muka sendiri pun jatuh chenta. 
sejuksedap lawa cara moden
Dulu, nenek moyang amalkan terapi bedak sejuk nak jaga kulit. Mujur bedak dah tukar ke sabun. Makanya, Sabun Bedak Sejuk SS lebih mudah, cepat & berkesan. Sesuai untuk supermom & busymama melayan petua moden untuk menjaga kulit luaran. 
Krim Awet Muda WD pelik sikit. Calit kat nadi, tapi kesannya sampai ke muka. Uols patut cuba kalau ada masalah kulit disebabkan hormon dan toksin. Krim ni dapat merawat kulit dari dalaman, sedar² wajah makin berseri, memancarr bak bintang kejora.

Okke la, tu aje bebelan. Panjang berjela, nanti tertido plakk membacanya. Hihi. Apepun, semoga uols dipermudahkan urusan & hepi selalu. Aminn. 
TQ sudi join " Lubuk Seni Giveaway by EmaLisa, hadiah semua cunn! ". Hadiah boleh tengok kat entry asal, memang gojes leleh. Moga uols antara 5 peserta bertuah.
Rindu Nak Mati.

Rindu Nak Mati.

Assalammualaikum uolls.

Rindu Nak Mati | Amboi tajuk entri, kemain lagi tau tak nak kalah tu. Om ni sebenarnya rindu sangat nak cop buku merah yang dah 3 bulan tak cop. Hihihii. Mungkin ada di antara korang yang dah tahu, Om ni jenis kaki jalan aka kaki travel. Yes, I am backpacker tapi tak ada lah terlalu extreme backpackernya tu. Sekadar bercuti with the ciput bajet and get some rest too. 


On August 2017, tak ingat tarikhnya bila. Thats was my first time on this year going to overseas. For those yang belum tahu, kampung Om sebenarnya di Tanjung Pinang, Kepulauan Riau, Indonesia. Jadi basic knowledge tentang Indon, Om ni tahu lah jugak and never ever lies me about rate of rupiah. I know it. *ayat berlagak* 

That trip cuma 4 hari 3 malam sahaja. Tak lama mana, nak tinggalkan keje yang berlambak, nanti balik bercuti lagi berlambak-lambak. Cukuplah sekadar cuti mata je. 


Luang Prabang, Laos? Ha Om tak sangka yang Om akan jejakkan kaki di tempat ni. Ye Om tahu Laos tapi tak tahu tempat dan daerahnya. Laos ni satu satunya negara yang tiada pantai atau laut. Negara ni dikelilingi oleh gunung-ganang. Sumber utama diorang ni ialah Sungai. Tahu Sungai Mekong? Yang selalu sebut dalam buku sejarah tu? Ha negara ni lah. Sungai Mekong kan sungai terpanjang jadi sungai inilah yang jadi sumber utama penduduk Laos. 


Ini lah Sungai Mekong.

the view, Masha Allah.

I'm the person who always love about nature. Tempat-tempat hijau hijau ni. Hihihihih. Sejuk mata memandang tau. Nak rehatkan mata korang tu cubalah tengok alam sekitar. In shaa Allah mata korang segar bugar jadinya. Itulah, Om memang rindu nak mati kat Laos ni tau. Rindu nak backpack ke tempat ni. Suasana dia tu feel like my true home. 

In shaa Allah I will come back to Laos again. Ada masa nanti Om akan taip entri tentang Laos dan itinerary berserta bajet perjalanan. Doakan Om rajin menaip ye. heheheheheh


My first travel partner. 





LAZADA ONLINE REVOLUTION CONTEST

LAZADA ONLINE REVOLUTION CONTEST


Assalammualaikum uolls.

Lazada Blogger Revolution Contest | Tahun sebelum ni, Om tak sempat nak join. Om terlalu sibuk dengan kerja, tetapi untuk tahun ni Om cuba untuk menyertai. Hopefully, dapatlah hadiah daripada Lazada. Hihihiii. Lagi pun, Lazada tengah buat sales besar-besaran kan? 11.11-12.12, kemain lama tau sales dia. Om tak sempat nak bershopping, faham-faham sahajalah, gaji tak masuk lagi. 

Oleh itu, Om pun tak nak lepaskan peluang keemasan ni untuk turut serta. Jadi apa tunggu lagi?Jom, kita sama-sama memeriahkan lagi segmen Lazada. Ada yang tak tahu apa syarat-syarat penyertaan, boleh klik [SINI SINI SINIDengan lafaz BISMILLAH, Om join contest ini. 

A) Do you remember the first product that you ever purchased online? What was it and how was your experience.

Ya, Om masih ingat lagi pengalaman Om membeli-belah di atas talian bersama Lazada. Itu pengalaman pertama Om. Om tertarik untuk bershopping dengan Lazada kerana, kawan satu ofis Om selalu beli barang di Lazada and why not I'm try buying something on Lazada. Thank you kawan sebab perkenalkan Lazada pada Om.


Kali pertama, Om hanya membeli sehelai hoodie, hmm tak ingat berharga berapa. Om ni tak suka sangat guna hoodie woman, Om banyak baju lelaki, selalu dan tak terlalu ketat. Sangat berpuas hati, walaupun agak lambat jugak untuk sampai ke tangan Om but its okay. Untuk kali keduanya, Om telah microfiber towel. hehehehe yang ini untuk persediaan backpacke traveller on Januari 2018. Alhamdulilah, Om masih berpuas hati dengan servis Lazada. 

Bagi yang belum ada pengalaman tu, cuba dulu baru tahu. Tak cuba maka tak tahu. Anything happen anggap je sebagai satu pengalaman. Setuju tak? 

B) What types of product would you prefer buying online?

Soalan paling Om tunggu untuk dijawab!

Produk yang paling Om suka untuk membeli belah secara online ialah kasut! Yes Om ni pecinta kasut terutama ankle high heels. Tetapi semenjak bertukarnya hobi dan Om memilih hobi 'backpack traveller', Om jadi terbiasa untuk mencari produk yang sesuai untuk 'backpack traveller', contohnya thermal wear. Thermal wear ni sejenis pakaian ketika musim sejuk, ala-ala inner gitu.

Om nak kumpul dan sediakan barang-barang khas as a 'backpack traveller'. Moga Allah permudahkan segala urusan, sama-sama doakan.

C)  What to you love about online shopping.

Semua orang mesti dah tahu apa kebaikan dan keburukan apabila 'online shopping', betul tak? Macam macam viral berkata 'online shoppping' ni lambatlah, order barang lain dapat lain, barang tak boleh tukar dan sebagainya.


  • Korang tak perlu dah nak bersesak-sesak meredah jammed ataupun lautan manusia dan ditambah serabutnya ketika mencari parking. Just open website LAZADA.COM and lets shopping. 
  • Korang juga boleh pilih barang yang korang nak, anytime and anywhere. 
  • Jenama luar negara korang boleh dapat lagi murah bila membeli-belah di Lazada.
  • Cara bayaran super duper easy,korang boleh Cash On Delivery (COD) atau online banking. 
  • Customer feedback dah semestinya ada, korang just baca sahaja dan boleh digunakan sebagai rujukan.
Mudahkan bila membeli-belah di Lazada?


D) Which product did you buy or are you planning to buy on Lazada during the Online Revolution Sales?

Hey, soalan dia ni, bikin Om meronta-ronta nak bershopping. Nasib baik akal boleh kontrol hati, kalau ikutkan hati, dah lama Om memborong tau! Of course jadi rambang mata dan tak tahu nak pilih yang mana. Lazada memang terlalu banyak produk, sehinggakan produk yang kita tak jangka pun ada di Lazada.


Produk pertama yang Om planning untuk beli di Lazada ialah Backpack by Delsey. Backpack ni dah lama Om berkenan. Tengok je lah harga sebelum Lazada Online Revolution Sales, RM464, ha amik kau. 400 tu boleh beli macam-macam tau. Boleh juga dapat backpack jenama yang lain. Tapi backpack yang ni, make me fall in love again and again. Huarghhh bila lah nak dapat, *menangis tepi bucu katil*


Memandangkan, Om tiada satu pun camera action. Om bercadang untuk membeli SJ9000, sejenis camera aksi yang sesuai untuk dibawa kemana sahaja. Terutama ketika travel, bila dah ada camera ni, bolehlah Om selfie dan make a video. Umum yang korang ketahui, camera ni bila snap je gambar, gambar memang sangat lawa. Jadi, boleh jimat bateri hp korang. Betul tak? Rugi tak grab camera ni sebabnya 65% tau.

Agak-agak tercabar tak pada blogger yang belum join contest ni? Kita tak tahu rezeki kita ni, mana tahu ada rezeki dengan contest Lazada, ha rugi je kepada yang tak join tu. So apa tunggu lagi? Jangan lepaskan peluang keemasan ni ye!

Hadiah untuk di menangi : 

1. Less than 200 participants (25 winners)
1st Prize : 1 x RM300 vouchers
2nd Prize : 9 x Rm150 vouchers
3rd Prize : 15 x RM100 vouchers

2. More than 200 participants (50 winners)
1st Prize : 1 x RM500 vouchers
2nd Prize : 15 x Rm150 vouchers
3rd Prize : 34 x RM100 vouchers

3. More than 350 participants (80 winners)
1st Prize : 1 x RM750 vouchers
2nd Prize : 35 x Rm150 vouchers
3rd Prize : 44 x RM100 vouchers

4. More than 500 participants (111 winners)
1st Prize : 1 x RM1000 vouchers
2nd Prize : 50 x Rm150 vouchers
3rd Prize : 60 x RM100 vouchers

GIVEAWAY SHFYQHAZHR x PRINTCIOUS

GIVEAWAY SHFYQHAZHR x PRINTCIOUS




Assalammualaikum.

 Om join tau, korang apa cite? Takkan tak nak join.

Om tak pernah order any barang with printcious dan Om tak tahu ape itu printcious.

Untuk penyertaan boleh klik banner di atas  ye!

Om dah join, korang bila lagi?



Betul ke, Woman without her man is nothing?

Betul ke, Woman without her man is nothing?



Assalammualaikum. 

BETUL KE , WOMAN WITHOUT HER MAN IS NOTHING? | Om terbaca dalam entri Akuislam.com, website ni jadi satu inspirasi untuk Om untuk hadapi apa jua masalah. Korang mesti baca artikel-artikel yang ada di dalam website tersebut. Manalah tahu jadi inspirasi jugakkan?

Kisahnya begini,

Seorang professor menulis ayat "Woman without her man is nothing" di papan putih dan menyuruh pelajar-pelajarnya meletakkan tanda bacaan di ayat tersebut untuk memberikan itonasi yang berkesan. Seorang pelajar lelaki telah meletakkan tanda bacaan di ayat tersebut seperti berikut :

"Woman, without her man, is nothing"

Pelajar lelaki tersebut mendapat sorakan daripada pelajar-pelajar lelaki. Dengan bangganya pelajar lelaki tersebut duduk ditempatnya. Manakala, tampil seorang pelajar perempuan untuk memberikan tanda bacaan pada ayat tersebut. Dia mengerling semua pelajar yang berada di dewan dan meletakkan tanda bacaan dengan yakin, seperti ini :

"Woman! Without her, man is nothing"

Seluruh dewan bertukar menjadi sunyi sepi. Masing-masing tergamam dan profesor berkata, 'You can be what you want to be' dan meninggalkan dewan. 

So macam mana? Korang rasa tak apa yang Om rasa setelah baca? 

Betul kata professor, 'You can be what you want to be'  Daripada ayat ni lah yang boleh menjadikan kita lemah atau sebaliknya. Sebab semua tu ada pada pilihan kita sendiri. We make our choices. 

Kalau woman without her man is nothing di baca dengan intonasi yang selamba, jadi terhasillah sisi negatif kepada wanita. Betul tak? Cuba korang baca dengan nada selamba, nada lemah. Mesti korang rasa annoyingnya ayat ni. 

BUT, bila korang baca dengan nada yang bersungguh ,  "Woman! Without her, man is nothing" Korang akan rasa ayat tu memang sangat motivasi. Cuba try it again. 

Pilihan memang ada pada tangan kita, kita bebas nak letak tanda bacaan pada ayat tersebut. Sama juga dalam kehidupan. Kita bebas meletakkan sebarang target. Betul kan? Untuk bahagia, kita bebas untuk melakukan apa jua yang boleh membuatkan kita bahagia dan sebaliknya. 

Jadi, untuk wanita di luar sana, sila baca ayat ini dengan nada keras, heheheheh... "Woman! Without her, man is nothing"





Giveaway by Yanieninie

Giveaway by Yanieninie




Assalammualaikum.

 Om join tau, korang apa cite? Takkan tak nak join.

Untuk penyertaan boleh klik banner di atas  ye!

Om dah join, korang bila lagi?



Cara Sertai LAZADA ONLINE REVOLUTION CONTEST 2017

Cara Sertai LAZADA ONLINE REVOLUTION CONTEST 2017



Assalammualaikum uolls.

Cara Menyertai Lazada Blogger Revolution Contest | Alhamdulillah, Om dapat emel daripada LAZADA untuk menyertai contest. Lazada ni memang baik hati tau! Rajin sangat buat contest khas untuk blogger. Hadiah pun kemain menarik tau. Yes! Untuk contest Lazada yang ini, In shaa Allah Om akan menyertai. Gonna be excited! Om tengah menyiapkan entri contest ni dan tak sabar nak post dan submit kepada Lazada. Om tidak akan lepaskan peluang kali ni! Berkobar-kobar nak join tau. Hihihihi. 

Contest ini dianjurkan selama sebulan lebih tau! Bermula dari 1st November until 14th December 2017. Semakin ramai yang join, semakin tinggi peluang untuk menang? Ha betul ke? Ya! Dah semestinya! Semakin ramai blogger yang menyertai semakin banyak hadiah yang akan dimenangi. Contest ini terbuka kepada SEMUA BLOGGER SELURUH MALAYSIA. Om dah lama menapak dalam blogger tapi ini kali pertama Om akan menyertai. Asalkan! Korang ada blog dan pernah membeli di lazada, itu pun sudah cukup untuk melayakkan diri untuk menyertai. 

Hadiah untuk di menangi : 

1. Less than 200 participants (25 winners)
1st Prize : 1 x RM300 vouchers
2nd Prize : 9 x Rm150 vouchers
3rd Prize : 15 x RM100 vouchers

2. More than 200 participants (50 winners)
1st Prize : 1 x RM500 vouchers
2nd Prize : 15 x Rm150 vouchers
3rd Prize : 34 x RM100 vouchers

3. More than 350 participants (80 winners)
1st Prize : 1 x RM750 vouchers
2nd Prize : 35 x Rm150 vouchers
3rd Prize : 44 x RM100 vouchers

4. More than 500 participants (111 winners)
1st Prize : 1 x RM1000 vouchers
2nd Prize : 50 x Rm150 vouchers
3rd Prize : 60 x RM100 vouchers

Cara untuk menyertai : 

1) Buat satu artikel yang bertajuk LAZADA ONLINE REVOLUTION CONTEST 

2) Jawab keempat-empat soalan dibawah ini. Soalan ini boleh ditukarkan ke bahasa melayu.

a. Do you remember the first product that you ever purchased online? What was it and how was experience?
b. Which types of products would you prefer buying online?
c. What to you love about online shopping?
d. Which products did you buy or are you planning to buy on Lazada during the Online Revolution sales?

3) Korang kena mention Online Revolution (https://www.lazada.com.my/online-revolution) yang bermula dari 11 Nov - 14 Dec 2017.

4) Make sure artikel mesti ada SCREENSHOTS product yang korang planning nak beli (mentioned in point 2.d)

5) Sila submit link artikel korang ke email contest@lazada.com.my bertajuk : Lazada Online Revolution Blogger Contest. 

6) Untuk bahasa di artikel, english atau bahasa melayu diterima. 

7) Pemenang dipilih secara random! 

Jadi apa tunggu lagi? Dah nak habis tempoh baru nak join? Melepaslah nanti korang. Korang boleh klik di banner di atas untuk penyertaan ya.

Om join nanti, stay tuned! and good luck pada yang menyertai. 


Planner Sioca 2018 GIVEAWAY

Planner Sioca 2018 GIVEAWAY




Assalammualaikum.

 Om join tau, korang apa cite? Takkan tak nak join.

Untuk penyertaan boleh klik banner di atas  ye!

Om dah join, korang bila lagi?



Giveaway Ole-Ole Brunei By Mialiana.com

Giveaway Ole-Ole Brunei By Mialiana.com





Giveaway Ole-Ole Brunei By Mialiana.com bermula dari saat ini, 12.00 tengahari 9 November 2017 sehingga 11.59 malam 16 November 2017. Semua blogger yang bermastautin di Malaysia dijemput join. 13 pemenang bertuah dicari. Hadiah berupa ole-ole fridge magnet dan keychain di SINI.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.comAdd To Circle Google+ Mia LianaLike Fanpage Mialiana.com dan Follow Instagram @mialiana (jika ada)
  2. Buat entri bertajuk Giveaway Ole-Ole Brunei By Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Hantar URL entri anda ke dalam ruangan komen SINI
  5. Segmen akan tamat pada 11.59 malam 16 November 2017.

Pemenang akan dipilih melalui cabutan bertuah manual dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 30 November 2017.

** support Mia ya.....


Read more: http://www.mialiana.com/2017/11/giveaway-ole-ole-brunei-by-mialianacom.html#ixzz4xzw6BS00
Pahit Manis Bekerja Di SITE !

Pahit Manis Bekerja Di SITE !

Assalammualaikum. 


Rasanya mungkin ada yang mengenali Om sudah lama bekerja sebagai Site Supervisor. Betul tak? Ada sesetengah yang tahu mungkin juga ada yang tak tahu. Ya, Om dah bekerja di site selama 2 tahun dan In shaa Allah memasuki 3rd series. 

Ya Om ialah pemegang Diploma in Civil Engineering. Dulu SPM aliran prinsip akaun dan bercita-cita nak jadi Akauntan tapi akhirnya menceburi bidang yang di polopori oleh lelaki. Kiri, kanan, depan, belakang semuanya lelaki. Bayangkan dengan ilmu setipis kulit bawang, drawing civil & structure tak pernah lihat dan pegang, basic autocadnya tak ada, tiba-tiba kawan baik satu kolej tarik bekerja bersama dia. Sebulan je Om menganggur selepas convocation. Alhamdullilah sekarang masih setia bersama kawan baik di office yang sama cuma berbeza site. 


100 orang pekerja yang terdiri daripada warganegara Bangladesh & Indonesia hanya dikontrol oleh dua orang site supervisor. Memang tak boleh dibayangkan. But at the end of the day, rasa bangga tu ada sebab tak ramai perempuan yang nak menceburi bidang ni full time di site. Ada tapi limited edition. Sanggup ke korang (perempuan) nak legamkan muka dari pagi sampai ke malam. 2 tahun Om keje nak hilangkan sunburn Allah je yang tahu betapa payahnya. 

Lama-lama kulit muka dah sebati, dah boleh terima dah kepanasan matahari. Bayangkan, dugaan bulan puasa. Tahun lepas tahun pertama Om berpuasa di site. Kebetulan tahun lepas juga kerja memang sangat sibuk, penat! Hari ketiga berpuasa dah ada niat nak batalkan puasa sebab tak tahan panas. Air liur kering, muka merah dan ya Allah penatnya tu. I can"t believe for this year Om dapat juga habiskan puasa. Apa yang seronoknya bila berbuka tu, nikmatnya subhanaAllah! "Aku berjaya juga habiskan puasa hari ni", sampai macam tu sekali berdetik dalam hati. Kawan-kawan lelakilah yang mencabar untuk habiskan puasa, sedangkan diorang boleh apatah lagi Om. 


The best partner ever! Kak Mah, orang Kodiang yang merantau ke Kuala Lumpur. Kerja site memang Om jumpa beragam jenis orang. Orang cakap putar belit, orang yang suka nak lepaskan tanggungjawab, orang yang pentingkan diri sendiri, haish macam macam jenis. Dari site ni, Om belajar untuk percaya diri sendiri dulu barulah percaya pada orang lain dan yang penting, siapa nak backup bila kita betul atau salah kalau bukan diri sendiri. Om pegang ayat ni kemana-mana site. Bak kata pepatah, banyak udang banyak garam, ramai orang ramai ragam. 



Sebenarnya, korang jangan ingat korang je ada masalah. Om sendiri pun tak boleh nak kawal masalah sendiri. Kadang masalah sendiri dicampur adukkan dengan masalah kerja. Sampai satu tahap, mereka (pekerja) tempat Om luahkan rasa, marah sedih benci, semualah kat diorang. Tahun pertama kerja site, diorang ni lah yang tahu betapa cengengnya Om. Sayang kat diorang ni sebab diorang ni suka hiburkan hati Om. Nak nak time marah sampai tak boleh marah. Hahahahah. 


Bersyukur juga kerja di site sebabnya Allah nak om ni belajar kontrol emosi. Walaupun dapat kekangan dari parents sebelum ambil bidang, but akhirnya parents kalah juga dengan kehendak anak dia yang sorang ni. Om tak cari pangkat atau gaji yang tinggi, om nak cari pengalaman. Pengalaman berharga tak semua orang boleh dapat. Betul tak?





1ST ANALIFESTYLES GIVEAWAY

1ST ANALIFESTYLES GIVEAWAY




Assalammualaikum.

Untuk penyertaan boleh klik banner di atas  ye!

Om dah join, korang bila lagi?



Tak Nak Sunyi Sepi Lagi GiveAway by ASTraveler

Tak Nak Sunyi Sepi Lagi GiveAway by ASTraveler




Assalammualaikum.

Untuk penyertaan boleh klik banner di atas  ye!

Om dah join, korang bila lagi?



Segment Thank You 200,000 Visitors

Segment Thank You 200,000 Visitors




Assalammualaikum.

Untuk penyertaan boleh klik banner di atas  ye!

Om dah join, korang bila lagi?



Segmen Suai Kenal IG Baru

Segmen Suai Kenal IG Baru




Assalammualaikum.

 Btw, sesiapa yang ada INSTAGRAM, ha meh lah join segmen ni. 
Segmen Suai Kenal IG Baru. 

Instagram : @ombakbergigi

Jemput follow ye, In shaa Allah Om akan follow jugak ><

Untuk penyertaan boleh klik banner di atas  ye!

Om dah join, korang bila lagi?



Skincare Rutin (Part 3) | From The Beast To The Beauty ❤

Skincare Rutin (Part 3) | From The Beast To The Beauty ❤

Assalammualaikum.
 
Selamat pagi. Om ni dah macam chipsmore, kejap ada kejap tak ada. I'm really sorry sebabnya kekekangan masa dan kerja yang menghimpit Om. Stressnya. Entri kali ini adalah sambungan daripada entri Skincare Rutin (Part 1) | From The Beast To The Beauty ❤   dan Skincare Rutin (Part 2) | From The Beast To The Beauty ❤ . Terima kasih kerana ada followers di instagram yang masih bertanyakan perkembangan wajah Om. Happy jugaklah sebab ada lagi manusia yang ambil berat tentang Om. Terima kasih awak.
 
 Untuk entri sebelum ni, Om kongsikan skincare yang Om gunakan sepanjang muka berjerawat dan Alhamdulillah Om masih gunakannya sampai sekarang. Cuma om nak berpesan pada korang yang tengah bermasalah jerawat tu, please please and please jangan guna sembarangan produk. You need treat them carefully sebabnya bahaya dan boleh memudaratkan lagi kulit korang. Mana tahu one day nanti korang terkena kanser kulit disebabkan oleh produk-produk yang bahaya like local product. Om bukan nak banned local product. Yes ada je local product yang bagus tapi please directly to pakar-pakar, try get their consultation.
 
 
 
 
Penggunaan masker memang tersangat bagus. Masker wajah merupakan bahagian daripada perawatan wajah berkala dan boleh dibuat dengan bermacam-macam bahan. Ianya tergantung pada jenis dan masalah kulit seseorang. Masker wajah untuk kulit kering yang bertujuan membantu menghidrasi dan mengembalikan kelembaban kulit, atau masker bervitamin untuk membantu mencerahkan kulit kusam. Masker tidak harus digunakan setiap hari, cukup 1-2 kali saja setiap minggu.
 
2 jenis mask yang Om guna untuk tanggalkan whitehead n blackhead.

1) MK botanical effects F3 mask. Kenapa F3 sebab my skin mmg berminyak dan sensitif. Harga RM80, too expensive but never mind untuk my skin. Om suka mask ni sebab sambil dia hilangkan whitehead, mask ni boleh hilangkan parut jugak. I love it. Kulit korang macam baby tau nanti, tak percaya?

2) Mask Himalaya Peel-off berharga RM25+...+ pernah viral dulu. I can't remember siapa yg viralkan. Boleh dapatkan di watson or guardian. Om cuba produk ni yup I'm fall in love sebab 100% hilangkan whitehead. Tapi I tak recommend korang guna bila jerawat still ada on ur face. Sbb sakit bila nk tanggalkan. Trust me, Om pernah buat dulu

Mask Om hanya guna 3 kali seminggu. Tak elok pakai tiap2 hari kang nipis pulak kulit tu. Istiqamah memakai in shaa Allah memang cantik kulit.
 
Taraaaa!! Inilah hasilnya. Korang kne istiqomah untuk dapatkan kulit yang sihat dan peloles. Hihihihi
 

Cantik tak kulit Om?
Jadi macam mana? Korang puas hati tak tengok perubahan kulit Om? Om faham mungkin ada yang tak mampu nak memiliki set Mary Kay but its okay, korang kena pandai pilih di drugstore. Himalaya produk organic yang sangat sesuai dengan kulit. The Face Shop pun korang boleh dating dan lihat-lihat produk yang sesuai dengan kulit korang. Produk mahal pun belom tentu dapat elokkan wajah kalau kita sendiri tak istiqomah dalam pemakaiannya. Betul tak? Beli produk mahal pakainya hmmm boleh kira sebab korang sayang nak guna.
 
Untuk sebarang pertanyaan, korang boleh je email Om sufiamukhriz@gmail.com. Manalah tahu korang nak tanya tapi malu malu. Tak pun komen murni je dibawah ni, In shaa Allah Om akan reply satu persatu.
 
Nak cantik nak kulit sihat? Ha perbanyakkan buat research dan membaca ye. Jangan lupa minum air mineral yang secukupnya. Ha barulah kulit cantik. Jom kita berjemaah jadi cantik!!
 
 

 

OM SELESAI MENDAFTAR. DAFTAR APA TU?

OM SELESAI MENDAFTAR. DAFTAR APA TU?

youtube : 250 Subcribes
Instagrammers : 2000 Followers
Bloggers : 2000 visits every month

Assalammualaikum.

Sebenarnya memang banyak platform untuk bloger-blogger menjana pendapatan. Contohnya, SUSHIVID Kalau korang ada salah satu syarat diatas, korang layak untuk daftar SUSHIVID  Pernah dengar tak SushiVid? Om pun baru tahu hari ini, satu platform yang sangat bagus. Dimana, bila kita ajak rakan-rakan blogger, kita akan dapat RM25. Om jadi terkejut bila daftar je, eh dah ada RM25=USD5 dan yang seronoknya no minimum withdrawal. Ha bawak keluar je berapa banyak duit yang ada. Korang boleh mendaftar dengan referral Om dekat SINI. Selalunya banyak web yang referral je dapat income kan. Tapi tidak dengan Sushivid. Situasi win-win. So korang jangan risau, korang mesti dapat RM25.

Betul ke SUSHIVID boleh bantu kita jana pendapatan? 

Ini contohnya, korang klik kat PROPOSE.


Part ini susah sikit sebab kita kena nyatakan serba sedikit idea apa yang kita nak post tentang produk ni. Om pun mati kutu nak bagi idea. hahahahaa try the best.
Selain itu, korang juga boleh join Referall Program (Klik bahagian kiri) dan dapatkan RM10 untuk setiap referall yang berjaya sign up melalui kod unik referall korang. Jadi apa tunggu lagi? Jom daftar dan jana pendapatan korang dengan SUSHIVID. Jom kita cari rezeki sama-sama ^^

Noted: Boleh komen di bawah untuk Om bantu sign up. Tak pun email je : sufiamukhriz@gmail.com











OMBAKBERGIGI © . Designed by MaisarahSidi.com